Supermike píše:Chlapci, nechci říct, že francouzským kolegům nevěřím, ale pojďte to nejdříve otestovat.
Co se týče moxů a pod. naprosto souhlasím s Goblinem, že tento formát by to unesl. Přesto s jejich zákazem souhlasím - ne proto, že by byly na tomto formátu přesílené, ale proto, že k nim nemají přístup všichni a tím pádem by byly ve stavění balíčku znevýhodněni a to není zábavné...
FrantaKotas píše:Mimochodem, ti Francouzi také hrají na 30 životů a jako generály mají zakázané pouze Rofellose, Eraya a Braids. Budete toto chtít taky převzít? (frantíci taky jedí žáby )
Mar10s píše:Necru bych klidně nechal, je to silná karta, ale s takovým barevným závazkem, že si ji opravdu zahrajete jen v monoblacku (nebo Zurovi, kterého bych zabanánoval určitě, sám jsem ho hrál a těsný to fakt není).
S výhodou, kterou hráč, který má na úvodní ruce sol ring/ mana crypt získává, souhlasím, ale hlasoval bych proti banu. Sol ring do tohoto formátu prostě patří (že bychom pak zabanovali i joraga treespeaker?) a mana cryptu stejně většina hráčů, kteří u nás tento formát budou hrát, nemá. Vím, že v případě mana crypty, to není zrovna správná argumentace, ale něco pravdy na ní bude.
Mind twist je hnus fialový a asi by si to v duelu banán zasloužilo. Pokud jej úspěšně vyresolvujete, tak už pak hraje oponent ne příliš zábavnou odrůdu magicu, takzvanou vrškovku.
FrantaKotas píše:Za prvé, považuju za blbost zavádět dodatečné zákazy takhle krátce před turnajem.
Určitě by se v takovém případě na turnaji vyskytl někdo, kdo počítal se starým seznamem a akorát ho to otráví. Tím myslím i zakazování generálů když jsou lidi, kteří mají deck postavený a chtějí tam s ním přijít (Zur z Facebooku).
Nechme tento turnaj, ať se odehraje podle banlistu známého řadu měsíců, potom vyhodnoťme, co se událo a zakažme to, co bylo prokazatelně pro formát špatné.
Za druhé, nápad mít dva banlisty - jeden pro multiplayer a druhý pro duel podle mě není dobrý. Povede akorát ke zmatkům a opruzu. Udržujte jediný seznam - ten, co by byl přísnější.
Keep it simple & stupid.
Přesto můj názor na jednotlivé probírané karty:
# Crucible of Worlds - souhlasím s tím, že kombinace s LD landami je zralá na banán. Vyřešené je to zatím měkčím zákazem hrát dohromady Strip Mine a Crucible. Jako nejlepší řešení tady vidím ke Strip Mině přidat ještě ostatní LD země (Ghost Quarter, Wasteland, Dust Bowl a Tectonic Edge) a pokud tyto v decku nebudou, Crucible povolit.
#Mind Twist - taky bych byl pro zákaz, Charmer s Martinem to vystihli dobře. Samozřejmě v takovém případě ale zakázat i Mind Shatter - rozdíl 1 many je v EDH zanedbatelný.
#Sol Ring, Mana Crypt - nezakazovat. Výhoda není zdaleka tak velká (co se týče Sol Ringu, cryptu jsem ve hře nikdy neviděl). Argument, že je Sol Ring v ČR obchodech vyprodaný pobavil nemálo )
#Sundering Titan - nevidím důvod proč zakazovat. Musel by se zakázat např. i Terastodon - velmi podobná karta ničící více zemí najednou.
Cely turnaj byl naplanovan narychlo a navic v nestandardnim formatu. Na revizi banlistu specialne pro tuto variantu nevidim vubec nic prekvapiveho ani nezadouciho.
Samozrejme je to mozne reseni, ale musim znovu zopakovat, ze radu mesicu znamy banlist je navrzen pro MULTIPLAYER. Kazdy, kdo EDH delsi dobu hraje, vi, ze multiplayer a duely se hraji jinak a napr. rychlost zalockovani hry v duelu je mnohem akutnejsi nez pri vice hracich (kde se hra pri takovem pokusu zmeni na Archenemy ). Argument "zmatku a opruzu" je proste vytazeny jako kralik s klobouku - napr. pro me je zmatek a opruz, kdyz se hraji karty, o kterych se obecne vi, ze degeneruji hru, ale ti kteri si je uz (ne vzdy levne) poridili, se jich jednoduse nejsou ochotni vzdat (i kdyz jen na konkretni turnaj)...
Tak to bylo tesne vedle, nechceme mit stupidni pravidla. Princip KISS znamena "Keep it simple, Stupid!"
Tak to dopada, kdyz se nekdo dostane na "vlnu" zakazovani - muzu pokracovat v teto sofisticke logice. Rozdil dalsich dvou man je v EDH zanedbatelny -> zakaz Wit's End a Mind Warp. Ve spravnem baliku (napr. s Cruciblem) muze byt discard + naplneni hrobu dokonce vyhodou -> zakaz Abandon Hope a Death Cloud. To nam ten seznam nabobtna, co?
Jinak kdyby lidi Mana Cryptu meli, radi si ji zahraji... Proklamaci, ze "vyhoda Sol Ringu (v duelu) neni zdaleka _tak_ velka" ani nelze oznacit za argument. Pouze z ni jako slama z bot kouka, ze sam mas Sol Ring v decku a chces s nim jit na turnaj.
FrantaKotas píše:Já vidím a už to tu padlo několikrát - ať se revize udělá po turnaji, ne před ním na základě dohadů pár lidí.
Ale jistě že je spousta rozdílů mezi multiplayerem a duelem. Já jen říkám, že ten rozdíl neospravedlňuje dva banlisty.
Zmatek a opruz rád rozepíšu: zmatkem myslím nutnost pamatovat si dva banlisty. Opruzem nutnost měnit deck, když budu jeden večer hrát duel i vícehru s někým, komu vadí zakázané karty (např. ty).
Rozdíl dalších dvou man není v EDH zanedbatelný, nevím, kdes to vzal. Rozdíl Mind Twistu a Shatteru je ale minimální a pokud nezakážeš jeden, není důvod zakazovat ten druhý. Jaká že je ta filozofie banlistu, když zakáže jednu kartu a téměř stejně silnou nechá?
Můj argument k Sol Ringu je stejný jako tvůj až na "ne" na začátku.
Jistě, Sol Ring si zahrát chci a taky chci, aby tu možnost měli všichni, ne aby
jim to zakazoval někdo, kdo není ochotnej dát za něj dvě stovky.
I tak by mě ale zajímalo, jak si představujete rozhodnutí o banningu na základě pár her, co odehrajeme večer.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 32 návštevníků